INKA...SKBB

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Slovensky a česky v rozhlasovom éteri

Množstvo staníc vysiela v našom rodnom jazyku.
     O tom, že na rozhlasových vlnách v súčasnosti nie je problém zachytiť vysielanie v slovenskom a českom jazyku už nepochybuje nikto. Vo svete je niekoľko rozhlasových spoločností, ktoré sa nám prihovárajú v rodnej reči, sprostredkúvajú dianie z tej-ktorej krajiny, približujú život, predstavujú ľudí a ich zvyklosti. Podávané správy nie sú skresľované a predstavujú plnohodnotný zdroj informácií, ktoré by sa k nám iným spôsobom možno ani nedostali. Z veľkých rozhlasových spoločností vysielajúcich v českom alebo slovenskom jazyku si môžeme spomenúť napríklad na RAI International, Hlas Ameriky, China Radio International, TWR, Hlas Ruska, BBC, Radio Budapest, Rádio Vatikán, ale aj na Radio Novi Sad, Radio Polonia, Radio Timisoara, Rádio Slobodná Európa, AWR-Hlas nádeje, HCJB-Hlas Ánd. Niektoré stanice sa v našej rodnej reči už odmlčali, či už z takých alebo iných dôvodov. Faktom však ostane, že boli tu a mohli sme ich zvuk v minulosti počuť. S niektorými vymenovanými rozhlasovými stanicami sa môžeme bližšie zoznámiť.

RAI INTERNATIONAL
     Taliansko bolo jednou z prvých krajín, ktoré v priebehu tridsiatych rokoch minulého storočia zahájilo zahraničné vysielanie na krátkych vlnách. Guglielmo Marconi, vynálezca rozhlasu, sa zasadil o realizáciu prvej krátkovlnnej vysielačky v Prato Smeraldo neďaleko Ríma, uvedenej do prevádzky 1. 7. 1930. O štyri roky neskôr boli postavené ďalšie dve zariadenia a debutovalo v nich vysielanie v angličtine a talianštine určené pre Severnú Ameriku. V roku 1935 bolo zahájené vysielanie v talianštine, portugalštine a španielštine pre Južnú Ameriku. V roku 1936 sa zrodilo vysielanie pre taliansku Východú Afriku a Ďaleký východ. Po ďalšom posilnení vysielačiek boli v roku 1937 zahájené programy pre Európu a Balkán, vrátane spravodajstva v češtine a slovenčine. Ich pôvodné poslanie - udržiavať kontakty a informovať početné talianske pospolitosti v zahraničí, nadobudlo v období druhej svetovej vojny politicko-strategický charakter, do sledovania ktorého sa v tomto sektore, zapojili všetky veľmoci, vojenské aj koloniálne: Sovietsky zväz, Spojené štáty americké, Nemecko, Veľká Británia, Francúzsko a Holandsko. Po podpísaní prímeria so spojencami 8. 9. 1943 boli rozhlasové vysielania na krátkych vlnách prerušené avšak od 3. 9. 1946 začali byť postupne znovu obnovované. Vysielanie v českom a slovenskom jazyku sa začalo 7. 11. 1948.
     Zahraničné vysielanie bolo postavené pod priame vedenie informačnej služby Úradu predsedníctva vlády a v roku 1962 bolo dohodou prevedené do správy RAI – talianskeho verejnoprávneho rozhlasu a televízie. Postupom času sa zahraničné vysielanie zbavilo oficiálnosti a niekedy aj “propagandistických” rysov a stalo sa informačným zdrojom so zreteľom na všetky aspekty života demokratického Talianska.
    V súčasnosti RAI International vysiela informačné rozhlasové programy okrem talianskeho jazyka v 26-ich rôznych rečiach. Vysielania v slovenskom jazyku pre Európu si môžu poslucháči vypočuť každý deň o 18.25 UTC (teda o 19.25 hod. našeho času) na kmitočtoch 6185 a 7240 Khz a o 21.55 UTC (22.55 hod. našeho času) na kmitočtoch 6110 a 7150 Khz. Program je vysielaný aj prostredníctvom satelitu Hot Bird a internetu.




RADIO VATICANA
     Vatikánsky rozhlas je rozhlasovou stanicou Svätej stolice, právne uznaný medzinárodnými inštitúciami. Je nástrojom komunikácie a evanjelizácie v službe Petrovho nástupcu. Vatikánsky rozhlas je právnickou osobou, ktorá má sídlo vo Vatikánskom štáte. Jeho hlavným cieľom je slobodne, verne a účinne ohlasovať kresťanské posolstvo a spájať centrum katolicizmu s rozličnými krajinami sveta. Vatikánsky rozhlas však nie je oficiálnym orgánom Svätej stolice a teda za obsah vysielania zodpovedá sám.
     Vatikánske rádio začalo svoju históriu v roku 1929, keď Pius XI. poveril Guglielma Marconiho, aby v novom Vatikánskom štáte vybudoval rozhlasovú stanicu. K jej riadeniu povolal jezuitu Giuseppa Gianfranceschiho, fyzika a matematika. Dňa 12. 2. 1931 Pius XI. slávnostne inauguroval vybudované zariadenie prejavom v latinčine, ktorý vyvolal veľmi silné dojatie na celom svete. Medzi prvými pokusnými vysielaniami bol prehľad aktivít Pápežskej akadémie vied. Dňa 9. 2. 1939 zomrel Pius XI. a rádio odvysielalo obrad korunovácie Pia XII. s komentárom v deviatich jazykoch. V roku 1954 boli zahájené práce na výstavbe nového vysielacieho centra Santa Maria di Galeria, približne 30 km severne od Ríma, ktoré Pius XII. slávnostne otvoril 27. 10. 1957.
      Dňa 29. 1. 1970 kardinál Villot, štátny tajomník, slávnostne vysvätil nové sídlo rádia v Piovom paláci, ktoré už vysielalo 19-20 hodín denne v tridsiatich dvoch rôznych jazykoch a malo k dispozícii komplex vysielačov s výkonom viac než 1.000 kW. Personál tvorilo 260 osôb z 38-ich krajín sveta.
     Dnes už vysiela na šiestich kanáloch viac ako 78 hodín denne v štyridsiatich jazykoch, so štábom takmer 400 osôb z celého sveta.
Historicky prvé vysielanie Vatikánskeho rozhlasu v slovenskej reči sa uskutočnilo na Vianoce roku 1943 a to 25. 12., kedy sa okrem iných rečí odvysielalo Vianočné posolstvo pápeža Pia XII. aj po slovensky.
     Vysielanie určené pre celé Československo sa uskutočnilo na žiadosť arcibiskupa Josefa Berana 22. 4. 1947. Od 24. 12. 1947 boli pre Československo vyhradené tri pravidelné programy týždeňne. V roku 1948 bolo zahájené každodenné pravidelné vysielanie a o rok neskôr mohli poslucháči každý deň počuť dva 15-minútové programy, jeden v češtine a druhý v slovenčine. Vysielanie Vatikánského rozhlasu malo veľký význam predovšetkým v dobe vlády komunistov. Predstavovalo vtedy takmer jediný zdroj informácií o dianí vo svetovej cirkvi.
     Česká sekcia Vatikánského rozhlasu vysiela každý deň ráno o 0410 UTC (05.10 hod. nášho času) a večer o 1830 UTC (19.30 hod. nášho času) na stredních vlnách 1530 a 1467 kHz a na krátkých vlnách 4005, 5885 a 7250 kHz. Slovenská sekcia zahajuje svoj program ráno o 15 minút neskôr, teda 0425 UTC (+1) a večer o 1845 UTC (+1) na tých istých frekvenciách.




Trans World Radio
     Je to celosvetová kresťanská rozhlasová spoločnosť, ktorá vznikla v Tangieri (Maroko) v roku 1954 pod názvom Hlas Tangieru. V roku 1956 rozšírila pokrytie na 40 krajín a vysielala vo viac ako 20 jazykoch. Po troch rokoch bola vysielačka znárodnená a zlikvidovaná. Po tejto udalosti – v roku 1959 sa zakladateľ rozhlasovej spoločnosti Dr. Paul Freed obrátil na Monacké kniežatstvo so žiadosťou o povolenie vysielať kresťanské programy z Monte Carla. Prvá 10 kW vysielačka bola inštalovaná v októbri 1960 v budove, ktorú pôvodne dal postaviť Adolf Hitler koncom druhej svetovej vojny na vysielanie svojej propagandy. Jeho plány však boli zmarené a budova slúži dodnes na šírenie zvesti evanjelia. Od roku 1960 vysiela rádio už pod novým názvom Trans World Radio.
     TWR vysiela týždenne cez 1500 hodín evanjelizačných programov vo viac ako 180 jazykoch a nárečiach prostredníctvom 13 vysokovýkonných vysielacích staníc na krátkych, stredných a dlhých vlnách a prostredníctvom satelitov pokrývajúcich tri kontinenty, takže potenciálne zasahuje viac než 80% obyvateľov našej planéty.
     Medzi jazyky TWR patrí už niekoľko rokov aj čeština a slovenčina. Prvé relácie v českom jazyku vznikali koncom 60-tych rokov. Od okupácie Československa v 1968 boli české programy pripravované v Monte Carlu, pričom redakcii pomáhala celá rada tajných spolupracovníkov. Politická zmena v roku 1989 umožnila prácu TWR priamo v Českej republike. Dňa 10. 9. 1990 bola česká redakcia TWR zaregistrovaná pod názvom Trans World Radio - českomoravská kresťanská rozhlasová misia.
     Začiatok slovenského vysielania sa datuje od roku 1970, v čase politického a náboženského útlaku, kedy dvaja úprimne veriaci kresťania (Robert a Ema Polohoví) začali vytvárať programy pre ľudí "za ostnatým drôtom". Ohlas slovenských poslucháčov bol obrovský. Od roku 1989 sa práca celkom premiestnila do Bratislavy. TWR-Slovakia vznikla oficiálne 28. 10. 1990. V štatúte spoločnosti sa okrem iného hovorí: "TWR-Slovakia je kresťanská medzicirkevná rozhlasová spoločnosť s náboženským misijným poslaním". Sídlo slovenskej redakcie je v Bratislave.
     Celoplošné spoločné vysielanie TWR na krátkych a stredných vlnách je realizované na kmitočtoch 9490, 6235, 7210, 7225, 7175, 6245 kHz v rôznych časoch. Strednovlnné vysielanie je na kmitočte 1395 kHz v čase od 22.15 hod. do 22.30 hod. nášho času v slovenskom jazyku a od 22.30 do 23.00 hod. je program vysielaný v českom jazyku. Rozhlasový program je šírený aj VKV stanicami Progras a prostredníctvom Českého rozhlasu Plzeň.




HLAS AMERIKY
(slovenské a české vysielanie je v súčasnosti ukončené)
     Hlas Ameriky je inštitúcia vlády Spojených štátov, ktorá začala vysielať v roku 1942 a v súčasnosti je podľa zákona z roku 1994 pod dohľadom nezávislej Rady guvernérov pre zahraničné vysielanie. Jeho činnosť sa riadi chartou schválenou v roku 1974, podľa ktorej Hlas Ameriky slúži ako spoľahlivý a zodpovedný zdroj informácií. Jeho správy musia byť presné, objektívne a vyčerpávajúce. Hlas Ameriky musí reprezentovať spoločnosť ako celok a vyjadrovať objektívnym spôsobom americké myslenie a poslanie amerických inštitúcií. Hlas Ameriky musí prezentovať politiku Spojených štátov zrozumiteľne a efektívne a musí poskytovať priestor zodpovednej diskusii a objektívnej výmene názorov.
     Základným programom v slovenčine bolo pätnásťminútové živé vysielanie o 21:45 hod. stredoeurópskeho času. Niekoľko minút po dvadsiatej druhej hodine bolo prístupné už aj na internete. Slovenská redakcia podobne ako ďalšie stredoeurópske a východoeurópske redakcie pripravovala vysielanie denne od pondelka do piatku. Pätnásťminútový program preberali tiež súkromné slovenské rozhlasové stanice Lumen a Twist, ktoré ho vysielali na sieťach svojich vysielačov.
     V bloku príspevkov sa relácie zameriavali, popri svetových správach, najmä na americko-slovenské a americké témy, ako aj integráciu Slovenska a jeho susedov do západných štruktúr. Zostava bloku bola flexibilná. Jedným z príspevkov bola tri razy do týždňa, v súlade s poslaním Hlasu Ameriky, úvaha odzrkadľujúca stanovisko vlády.
Vysielanie Hlasu Ameriky v češtine malo magazínový charakter a rýchly spád. Najskôr boli prezentované správy zo sveta zamerané na Spojené štáty. Po správach nasledovali krátke vstupy korešpondentov VoA z celého sveta, z ktorých sa poslucháči dozvedeli čo sa deje priamo v mieste tej-ktorej krajine. Záver vysielania patril publicistike. Boli ponúkané rozhovory s českými hokejistami v kanadsko-americkej NHL, pohľadnice z ciest po Ameriky, rôzne postrehy zo života v USA, najnovšie poznatky o výžive a životospráve, hospodárske rozbory, kultúrne aktuality, informácie o krajanskom živote a o amerických inštitúciách.
     V deväťdesiatych rokoch vysielanie Hlasu Ameriky a jeho programu bolo šírené aj českými VKV stanicami.
     Na základe dohôd a rozhodnutí, vysielanie Hlasu Ameriky v českom aj slovenskom jazyku bolo dňa 27. 2. 2004 definitívne ukončené.



















DX-ing - lovenie v rozhlasovom éteri | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014