INKA...SKBB

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Klubové stretnutie

16. výročné stretnutie Československého DX klubu v Skalici
   Druhý aprílový víkend som sa zúčastnil jednej príjemnej akcie. Aspoň pre mňa. Víkendu plného rozhovorov, priateľských stretnutí ale i dobrého vínka. Ale o tom to v podstate nebolo. Myslím – nebolo to len o tom vínku. Aj keď som bol vlastne vo vinárskej oblasti Záhoria – v Skalici.
   V tomto malebnom mestečku na hraniciach s Českou republikou sa stretli nadšenci rádia, presnejšie lovci rádiových vĺn. V rekreačnom stredisku v Zlatníckej doline bolo už 16. výročné stretnutie Československého DX klubu. Bože, ako ten čas beží.... Už 16. v poradí.... Teda 16 rokov existuje oficiálne tento klub (od roku 1990). Reálne funguje od 70-tych rokov, ale vtedajší režim veľmi takýmto aktivitám – teda lovenie rozhlasových signálov, neprial. V 70-tych rokoch som síce chodil ešte len do škôlky a o niečo neskôr začal drať školské lavice, z rozprávania starších priateľov viem, že vtedy takýto lovci mohli byť potencionálnymi nepriateľmi štátu. Veď počúvali zahraničné rozhlasové stanice. A vtedy sa to nesmelo! Ale radšej sa prehupnem do reality. Víkend ušiel ako voda a ani som nezbadal, že je po akcii. Škoda.
   Už od piatku rána som sa tešil na jej začiatok. Cestou z Banskej Bystrice som v Nitre „pribalil“ do auta kamaráta Romana, ktorý mi hneď oznámil, že v taške má zabalený digitálny príjímač na DVB-T. Pre tých, ktorým toto nič nehovorí, tak uvediem len toľko, že je to digitálne terestriálne vysielanie televízie a zatiaľ ide pokusne v niekoľkých krajských mestách. Samozrejme, že sme to aj vyskúšali. V nedeľu sme prichytili anténu na okno a naladili digitálne vysielanie z Brna. Bratislavu bohužial nie. A iné väčšie mestá týmto novým systémom zatiaľ nevysielajú.
   Niekoho však napadne – to sú fakt nejakí čudáci a fanatici do „chytania“ rozhlasu a televízie. No – je to tak. Musím týmto aj poďakovať mojej milovanej manželke, že našla pre môjho koníčka pochopenie a toleruje doma niekoľko rôznych antén, naťahaných káblov a míňanie peňazí na prijímače a expedície. A aj preto sa takýto fanatici stretávajú, vymieňajú si skúsenosti a rady a tešia sa zo vzácnych úlovkov. Iní sa zase spýtajú – čo z toho majú tí ľudia? Že zachytia vysielanie napríklad z Madagaskaru, Číny alebo vysielanie základní na Antarktíde alebo ropných plošín v Severnom mori. Musím povedať, že to by bola téma na iný samostatný článok.
   Klubové stretnutie sa nieslo vo veľmi priateľskom duchu. Samozrejme – tak ako vždy. Pozostávalo z rôznych prednášok kolegov na rôznorodé témy. Veľmi zaujímavá bola prednáška o ceste po Ukrajine a návšteve miestnych vysielačov. Medzi ďalšie zaujímavé témy patrilo – úprava rozhlasových tunerov (výmena medzifrekvenčných filtrov), rozprávanie o ceste po Číne a Nepále, skúsenosti s príjmom leteckých navigačných majákov (tzv. NDB), novinky z oblasti satelitného vysielania plus reportáž z cesty v Luxemburgu, kde je sídlo spoločnosti ASTRA (vysiela TV + R programy z ich družicového komplexu na orbite). A keďže sa jednalo o celorepublikové (čs+sk) stretnutie, prebehli samozrejme aj klubové záležitosti ako - voľba predsedníctva, revíznej komisie, informácia o finančnom hospodárení a iné „oficiality“. Víkend bol obohatený o exkurziu miestneho skalického rádia – Rádia G3 a moravského rádia – Rádio JIH v Hodoníne.
   O tomto víkende by sa dala samozrejme napísať kniha, ale človeka, ktorý sa lovením rozhlasových signálov nezaoberá, by mohla po chvíľke začať nudiť, pretože mnohým veciam by jednoducho nerozumel.
   Takže víkend po obsahovej stránke môžem zhodnotiť ako vcelku vydarený. Aj keď to ubytovanie mohlo byť na lepšej úrovni, pretože som si pripadal ako na nejakej robotníckej ubytovni, celkom sa to dalo zniesť. Zažil som síce už aj lepšie ubytovanie, ale zažil som už aj horšie. Takže toto bol taký stred.
   Stretnutie prinieslo pre mňa niekoľko pozitívnych inšpirácií a podnetov s DX kempami. Uvažuje sa o expedícii pozdĺž celého južného Maďarska, okolo hraníc s Chorvátskom, Rumunskom a Ukrajiny. Posledná expedícia touto lokalitou sa uskutočnila pred dvadsiatimi rokmi, takže organizátor by sa rád predvedčil, čo je nové v rozhlasovom éteri teraz. No a ďalšia expedícia by mala byť tiež v lete – na Poľane neďaleko Detvy. Už teraz sa teším, ako do auta nahádžem antény, koaxiálne káble, prijímač a všetko potrebné na expedíciu a vyrazím na vrchol tejto niekdajšej sopky. A na jeseň by som mohol ešte zamieriť s expedíciou do moravského Vsetína, ktorý som navštívil pred troma rokmi. Pomerne úspešne, pretože som do svojho rádia dostal stanice z východnej Ázie a celej južnej Európy. Potvrdzuje to pravidlo, že rozhlasový éter je stále živý a plný niečoho nového a zaujímavého.
 
.... areál rekreačného strediska
 
.... každý so záujmom počúval klubové prednášky a príspevky
 
 
.... večerné premietanie obrázkov z ďalekých ciest a expedícií
 
.... spoločné foto
 
.... a z iného pohľadu
 
.... pred skalickým sídlom Rádia G3
 
.... a o chvíľu neskôr - pred Rádiom JIH v Hodoníne
 
.... a takto vyzerá pokusný príjem digitálneho signálu DVB-T v praxi
 
 
 
 


DX-ing - lovenie v rozhlasovom éteri | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014