INKA...SKBB

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

S Grundigom v Tunisku....

.... ale nie len s ním... samozrejme aj s priateľkou
     Tak ako v roku 2003, tak aj v roku 2004 som sa rozhodol stráviť májovú dovolenku na slnečnom severe Tuniska. Mojim spoločníkom – okrem priateľky bolo aj malý rádioprijímač Grundig Ocean Boy 350, s rozsahom DV, SV, KV, VKV. Vyzerá síce nenápadne a tuctovo, ale má skvelé príjmové vlastnosti najmä na krátkych a stredných vlnách (dokázal som na ňom zachytiť vysielanie zo vzdialených krajín a tento príjem mám rozhlasovými stanicami aj potvrdený - tvz. QSL kartou - napr. z Japonska, Kórei, Talianska, Izraelu, Turecka, Ruska, USA, Madagskaru, Grécka, ..... )
     Minulý rok so mnou cestovalo malé rádio Philips, ale s tým som tam žiadne zázraky neurobil, takže tohtoročná cesta bola takpovediac aj trošku účelová, nakoľko som chcel otestovať polročný Grundig.
    

     Priateľku sa mi na túto cestu podarilo prehovoriť. Zavážil argument, že tam je už teplo a slnečno, ale môj cieľ bol v podstate jasný a jediný – lov staníc. Po nasadnutí do lietadla sme sa o dve hodiny ocitli vo vyhriatej africkej krajine s príjemnými májovými teplotami okolo 24 °C. Po príchode do hotela v meste Nabeul, som bol trošku sklamaný, nie však komfortom a vybavením, ale pridelenou izbou, ktorá bola umiestnená v strede objektu a naviac bez balkóna. Hotel bol totiž v tvare štvorca s uprostred otvoreným átriom a bazénom. Na druhý deň som preto prostredníctvom delegátky uprosil arabskú recepčnú, aby nám vymenila izbu za krajnú, s balkónom a výhľadom do širokého rovinatého okolia. Keďže hotel v tomto čase nebol ešte kompletne naplnený, mali sme šťastie a túto výmenu sme mohli zrealizovať. Tak som uspokojil svoj “hlad” po love rozhlasových FM staníc, pretože v izbe orientovanej do vnútornej časti hotela s výhľadom tak akurát do náprotivnej izby, by som toho do rádia na prútovú anténu veľa nedostal. Dipól som samozrejme so sebou nemal a náhradnú drátovú anténu som naťahovať nechcel. Prvé dni som FM éter prescanoval narýchlo, ale neskôr som si k rádiu sadol zodpovednejšie a na dlhšiu dobu.
     Vo frekvenčnom spektre dominujú dve stanice – Radio Jeunes a Radio RTT International. Radio Jeunes je všeobecne zameraný program s arabským slovom a arabskou hudbou. Nevyskytovala sa však žiadna identifikácia a v celú hodinu som nepostrehol ani len správy. Program proste išiel a išiel. Trošku pestrejšie to bolo na vlnách stanice RTT International. Tu už identifikácia zaznievala. Arabská reč sa striedala s francúzštinou a v určitých časoch boli správy a krátky program odvysielaný v angličtine a španielštine. Aj hudobná dramaturgia bola širšia, pričom sa vo vysielaní vyskytovali aj piesne “západnej” produkcie. V éteri som objavil aj rádio, ktoré sa však nenachádzalo v žiadnych FM prehľadoch a listoch. Jednalo sa o Mosaic FM. Identifikácia stanice bola jasná a častá, takže nebol problém určiť názov stanice. Obsahovo sa jednalo o vyslovene komerčné rádio, s reklamami a rôznymi hitovými skladbami. Aj hovorené slovo bolo živšie, nie monotónne. Aj v pomerne serióznom FM liste z internetovej stránky ukwtv.de (ktorý som mal samozrejme so sebou) som však danú stanicu nenašiel. Po návrate z dovolenky som ešte pátral priamo na tuniských stránkach s FM vysielačmi, ale opäť bezvýsledne. Neviem či sa jednalo o nové rádio, ktoré nebolo zahrnuté v prehľadoch, alebo sa jednalo o pirátske vysielanie. Tá druhá možnosť však vzhľadom na tuniské pomery a kontrolu všetkého a všetkých zo strany štátu, asi neprichádza do úvahy (pozn. - neskôr som zistil, že sa jednalo o prvú súkromnú rozhlasovú stanicu v Tunisku!).
     Medzi kuriozity z nášho pohľadu je ťažko pochopiteľná skutočnosť jedinečnosti frekvencií. Napríklad frekvencia 99.0 MHz s výkonom 1 kW – Radio RTT Monastir, z mesta Monastir, nie je už v celom Tunisku viac používaná! A to sa jedná o krajinu s rozlohou vyše 164.00 km2, čo je viacej ako bývalé Československo. Takýchto kmitočtov je v Tunisku veľké množstvo. Laicky povedané – jedna frekvencia pre jednu lokalitu – a dosť. Tieto medzery preto úspešne vypĺňali rádia z juhu Talianska, ktorých sa mi podarilo zachytiť až 48. Tuniských rozhlasových staníc som do rádia dostal len 27. Keby som mal zhrnúť v krátkosti FM vysielanie v Tunisku, pripadalo mi veľmi chudobné, takže potencionálny poslucháč na výber zrejme nemá. Aj preto som na každom dome a domčeku videl jednu, prípadne dve - tri satelitné paraboly o priemere vyše jedného metra natočené do rôznych smerov. Na množstve rozhlasových FM frekvencií sa vysiela rovnaký program Radia Jeunes, podobne je to s programom Radia RTT International. Niekoľko frekvencií využívajú lokálne rádia spoločnosti RTT v okolí väčších miest avšak s malým výkonom.
     Zo stredomorského ostrova Malta sa mi nepodarilo zachytiť žiadnu VKV stanicu, nakoľko najväčší výkon týchto staníc je 8 kW. Iné kmitočty sú v sile len 0,003 kW, čo je v podstate pokryté len malé mestečko na tomto ostrove. Aj keď vzdialenosť z Tuniska na Maltu je vyše 300 km a prekážka v podstate žiadna, maltské frekvencie boli po ceste “zničené” silnejšími stanicami z talianskej Sicílie. Vstavaná prútová anténa v tomto prípade nemala šancu.

Prehľad zachytených strednovlnných staníc (šípka označuje miesto príjmu - mesto Nabeul, modré bodky sú zachytné vysielače)

     Môj prenosný Grundig som ďalej otestoval pri príjme stredných vĺn v tomto prostredí. Rámovú anténu som so sebou do lietadla a na dovolenku radšej nebral, asi by som ťažko tuniským policajtom a colníkom vysvetľoval na čo mi to je a čo s tým chcem robiť. V hoteli však bolo neskutočne silné elektromagnetické rušenie. Stačilo, že vo vedľajšiej izbe si pustili klimatizáciu alebo v spodnej časti hotela nejakú veľkopráčku alebo umývačku riadu, signál bol ťažko prijímateľný a rádio len “vrčalo”. Počas dňa hral iba silný 600 kW vysielač RTT z neďalekého hlavného mesta Tunis. Večer to bolo už o niečo pestrejšie. Najčastejšie sa mi podarilo zachytiť stanice z okolitých afrických štátov – Alžírska, Lýbie a Egypta. Potom sa na vstavanú feritovú anténku “nalepili” stanice z južnej časti Európy – Talianska, Španielska, Macedónie, Rumunska, Bulharska. S týmto pásmom sa mi veľmi experimentovať nedalo, z vyšie uvedeného dôvodu rušenia.
     Medzi najvzdialenejšie vysielače, ktoré som zachytil boli rozhlasové stanice najmä z Egypta: 702 kHz – Youth & Sports Radio z mesta El Kharga (2240 km), 774 kHz – Middle East Radio z mesta Tanta (1971 km), 819 kHz – General Progamme z vysielača Batrah (1997 km – zachytiteľné bez problémov aj u nás) 1197 kHz – Radio Alexandria (1857 km), atď. Vyskúšal som aj príjem frekvencie 270 kHz na dlhých vlnách, ale príjmová kvalita sa pohybovala len na úrovni 1. O to viacej ma prekvapila frekvencia 954 kHz na stredných vlnách, kde som každý večer zachytil vysielanie Českého rozhlasu 2 z 200 kW vysielača Dobrochov. Vzdialenosť tvorilo 1526 km. Občas sa na túto frekvenciu “prevaľoval” susedný kmitočet 963 kHz s tuniským programom RADIO TUNISIA INTERNATIONAL ale aj napriek tomu sa kvalita príjmu ČRo 2 pohybovala medzi 2 až 3. Takto som sa dozvedel napríklad o stave počasia v Čechách. Pri započutí nočných teplôt, ktoré sa ku koncu mája pohybovali v rozpätí 5 až 1 stupeň Celzia, bol som veľmi rád, že začiatok leta trávim v už teplom a slnkom prehriatom Tunisku. Keďže v africkom éteri je stále čo objavovať, najmä v pásme VKV, v budúcnosti by som rád ešte zavítal na západné pobrežie tohto kontinentu – do Maroka.


DX-ing - lovenie v rozhlasovom éteri | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014