INKA...SKBB

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

DX kemp Vyškovec

Príjemne strávených pár dní na slovensko-moravskom pohraničí.
     V dňoch 16. až 18. novembra 2005 som sa zúčastnil DX kempu na slovensko-českých hraniciach, presnejšie – neďaleko moravskej obce Vyškovec.

    

     Túto možnosť som s radosťou využil, pretože som chcel vyskúšať môj nový prijímač, ktorý som si zakúpil len pred niekoľkými dňami (jedná sa o SONY ICF-SW 7600GR - tí čo sa DX-ingom zaoberajú, vedia o aký kvalitný prijímač sa jedná). Stál ma 8 tisícoviek. 
       Na miesto som dorazil v stredu podvečer, kde ma privítala hustá hmla.
 
 
     Vďaka Tomášovi Smolkovi a dobre zorganizovanej a fotograficky zdokumentovanej navigácie som k chate trafil na prvýkrát. Hneď za mnou prišiel aj Tomáš Smolka. Niekoľko hodín po nás dorazila skupina ďalších priateľov v zložení – Jano Sivý, Tomáš Burian a David Kříž. Naše debaty a rozhovory sa skončili až nad ránom, pretože o tomto spoločnom koníčku, ktorým je DX-ing, sa dá rozprávať veľmi dlho.

    

     Ráno dorazil Venca Dosoudil. Naše spoločné lovenie signálov z éteru mohlo začať. Venca Dosoudil s Tomášom Smolkom vyšli do chladného rána a naťahovali drátové antény. Tomáš Burian zasadol k loveniu majákov. Keďže na DX kemp som prišiel s novým rádiom, rozhodol som sa ho poriadne otestovať. Po dlhšom zvažovaní som sa rozhodol, že obetujem dvojročnú záručnú dobu na tento prijímač a vymením v ňom mf filtre. S týmto mojim rozhodnutím som sa obrátil na Davida Kříže, ktorý sa do výmeny (aj napriek jeho opakovaným upozorneniam, že prídem o záruku) pustil.
 
    
    
 
 
     Celú „operáciu“ sme zaznamenali kamerou a fotoaparátom. Po úspešnom zákroku som sa pustil do testovania. Po zaznamenaní všetkých mojich úlovkov do zošita som ich nakoniec spočítal. Bolo ich až 125.
 
 
     Lovil som len na vstavanú prútovú anténu a vo vnútri chaty (vonku bolo pomerne chladno). Jednalo sa o slovenské, české, rakúske a maďarské rozhlasové stanice. Výmena pôvodných filtrov za 110 kHz sa teda skutočne oplatila. Stanice sa dali pekne vyselektovať a nemiešali sa jedna do druhej. V prípade osadenia 80 kHz filtrov by bolo možné ešte zúžiť pásmo, ale toto bude otázka budúcnosti. Zatial ma rádio príjemne prekvapilo. Nakoľko Venca Dosoudil má presne ten istý model ako ja, úspešnosť výmeny filtrov sme otestovali porovnaním ich prijímacích schopností. Pri naladení niekoľkých VKV frekvencií sme zistili, že táto výmena je citeľná a je ju hneď poznať. S originálnymi filtrami sa stanica „rozprestierala“ na niekoľkých MHz „hore a dolu“. Úzke filtre si vybrali len jednu danú stanicu a nepustili cez seba iné – vedľajšie frekvencie. Takže s touto výmenou som bol veľmi spokojný. Iní účastníci kempu tiež prišli na svoje. Do rádií sa im dostalo množstvo vzdialených staníc, ktoré doma nemajú možnosť zachytiť. Keďže som však doma niektoré povinnosti nemohol preložiť alebo odložiť, musel som DX-kolektív v piatok poobede opustiť a ísť domov. Ale aj počas tých troch dní – od stredy do piatku, priniesol kemp pre mňa celkovú úspešnosť – jednak v otestovaní môjho nového SONY, jednak obrovskú radosť z jeho vynikajúcich príjmových vlastností, ktoré sa ešte zvýšili po výmene filtrov. Celkovo môžem kemp hodnotiť ako veľmi vydarenú akciu, na ktorej sa stretli dobrí priatelia so spoločnými záujmami.
 
 
 

DX-ing - lovenie v rozhlasovom éteri | stály odkaz

Komentáre

  1. hm
    zaujimavy kemp
    publikované: 21.03.2006 11:06:39 | autor: lulla (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. to si
    menil filtre priamo v pristoji?
    publikované: 21.03.2006 17:38:03 | autor: nienym (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. k výmene filtrov
    Áno, filtre sa menili priamo v rádiu. Štandardne sú vo väčšine rádií dávané 180 kHz, resp. až 230 kHz alebo 280 kHz (čo je už hlúposť od výrobcu). Tieto 180 kHz sa vymenili za 110 kHz, čím sa zvýšila selektivita, t.j. eliminovalo sa rušenie stanice z vedľajšej susednej frekvencie. Napr. jedno rádio vysiela na fr. 104.0 MHz a vedľa na 103.9 MHz je iné. S bežnými filtrami sa navzájom rušia. Určite to každý z nás už zistil. Avšak s úzkymi filtrami je možné pekne prijať stanicu aj na tej - aj na tej frekvencii. Bez vzájomného rušenia. Ideálne na túto činnosť a výsledok sú 80 kHz mf filtre.
    publikované: 21.03.2006 17:55:47 | autor: Inka (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. toto >
    poznas? :)
    publikované: 21.03.2006 18:23:36 | autor: nienym (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. hm...
    Hm, tak to už je iné kafe.... To už je pre moje finančné možnosti nedostupné.... :-)
    publikované: 21.03.2006 19:08:49 | autor: Inka (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. ako prakticky na to ....
    Ludkovia dobri, nmate tam nejaky odkaz na nejaku stranecku, kde je to tam tak dost blbovzdorne popisana cela ta vymena? Teda tych MF (IF) flitrov.
    Ma taky soc. prijimac teda japonak zo sociku. Tusim Fair Mate alebo tak nejak to volali. Taky radiomagnetofon s prutovkou. Teda ide mi o to ci aj bez studovania nejakych schem zistim ktory(e) chrobaciky (kolko vlastne ich tam je v tej skatuli?), je potrebne vymenit. Ratam, ze tam nebudu este zjadne SMDcka :) tak s pomocou otcovych popolnikov teda okuliarov by som aj cosi vyluscil... ci?
    Za kazdu radu budem vdacny a v Ziline alebo Kosicoch pozyvam aj na pivo!
    publikované: 27.11.2006 06:36:04 | autor: stano (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014